KONUT ASANSÖRÜ
Konut inşaatının yüksekliğine, daire sayısına, oturacak kişi sayısına bağlı olarak asansörün taşıma yükü kapasitesi, hızı ve asansör sayıları trafik analizi yapılarak belirlenmekle beraber, planlı alanlar imar yönetmeliği, yerel belediyelerin imar yönetmelikleri, yangın yönetmeliği maddeleri de dikkate alınmaktadır. Mevcut binalardaki asansörlerin yeniden yapılması durumunda bu koşullar aranmaz.
İnşaatı yeni yapılan binalarda, imar mevzuatı değişikliği sebebiyle uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılmak, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesis edilmek zorundadır. İskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir. Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 120cm ve alanı 1.80 m2’den, asansör kapı net geçiş genişliği ise 90cm’den az olamaz.Mimari ölçülerde bırakılması gereken minimum kuyu ölçüsü beher asansör için kuyunun genişliği x kuyunun derinliği 210x210cm olmalıdır.Kuyu dibi derinlikleri için bina yüksekliği, asansör kullanım amacına göre bizlerle temasa geçiniz.
Kullanılabilir katlar alanı tek katlı olan binalar hariç 800 m2’den veya kat adedi birden fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur. Ayrıca, kat alanı 800 m2’den ve kat adedi 3’ten fazla olan umumi binalarla yüksek katlı binalarda ( bina yüksekliği 21,5m’den veya 7 kattan fazla, yapı yüksekliği 30.50m’den veya 10 kattan fazla olan binalar) 800kg(10kişi) kapasiteli en az 2 adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunludur. Bu asansörlerden en az bir tanesinin herhangi bir elektrik kesintisi anında zemin kata ulaşıp kapılarını açacak, yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, kuyu içinde, duman sızdırmaz nitelikte, kesintisiz bir güç kaynağından beslenecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.
10 kat ve üzeri binalarda asansörlerden en az bir tanesi yük, eşya ve sedye taşıma amacına uygun olarak dar kenarı 120cm ve alanı 2.52 m2’den, kapı genişliği ise net 110cm’den az olmayacak şekilde yapılır.Mimari ölçülerde bırakılması gereken minimum kuyu ölçüsü kuyunun genişliği x kuyunun derinliği 225x260cm olmalıdır. Kuyu dibi derinlikleri için bina yüksekliği, asansör kullanım amacına göre bizlerle temasa geçiniz.
Yapı yüksekliği 51.50 metre ve daha yüksek binalarda acil durum / itfaiyeci asansörü yapılması zorunludur. Bina inşaatı yangın yönetmeliğine uygun yapılmalıdır.
Mevzuat, standart ve yönetmelik sınırları içerisinde konfor ve estetik tasarımı müşteri isteklerine göre tasarlanmaktadır.
Asansör trafik hesapları ve avan projeleri için bizleri arayınız. Mühendislik hizmetleri, projelendirme safhasından imalat ve montaj aşamasının sonuna kadar tüm kademeler, uzman ekiplerimiz tarafından kontrol edilerek, son kullanıcıya en uygun hale getirilir.